Новина от категория България
Архив на публикациите

3 гласа не достигнаха на Рая

Само три гласа не достигнаха на номинираната от ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание Рая Назарян да бъде избрана на поста. Първоначално кандидатурата ѝ получи 114 гласа, а след прегласуване - 116. За да бъде избрана на поста, Назарян се нуждаеше от подкрепата на 119 народни представители.

Подкрепа не получиха и номинираните от Петър Петров от „Възраждане“, Силви Кирилов от „Има такъв народ“ и Юлиана Матеева от "Величие".
Според правилата, които новите депутати приеха, кандидати за председател на Народното събрание могат да бъдат предлагани от представените в парламента партии и коалиции и от народни представители. Гласуването е явно чрез компютризираната система, по азбучен ред. Избран е кандидатът, получил повече от 50% от гласовете на народните представители. Ако няма такъв, се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати с най-много гласове.
Най-голяма подкрепа събраха Рая Назарян от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от "Възраждане". И вторият път, обаче нито един от тях не получи необходимата подкрепа. Петър Петров получи подкрепата на 41 депутати, а за Рая Назарян гласуваха 115 народни представители, отново след прегласуване.стандарт

Публикувана на
19 Юни 2024 година