Архив на публикациите

Най-старото вино в света

Учени идентифицираха най-старото вино в света - бяло вино, открито в древноримска гробница на около две хиляди години в южната част на Испания, съобщи ДПА.
Виното е открито през 2019 г. в древноримски мавзолей край гр. Кармона, недалеч от Севиля. Смята се, че е това е фамилна гробница на обитатели на древноримския град Кармо. В нея са положени шест урни с човешки останки, както и няколко предмета, посочват изследователи от университета на Кордоба и местната археологическа служба. Те са се натъкнали на "изключителна и неочаквана" находка - останки на мъж, потопени в червеникава течност в запечатана стъклена погребална урна. Анализът на минералния профил на течността и наличието в нея на някои характерни полифеноли, биомаркери, налични във всяко вино, е довел до идентифицирането на течността като бяло вино, пишат авторите на изследването в специализираното издание Journal of Archaeological Science.
Червеникавият цвят на течността се е получил с времето, вероятно в резултат на въздействието на "твърди частици, съдържащи се в урната", се посочва в публикацията.
Досега за най-старо вино в света се смяташе бутилка от Шпайер, Германия, открита през 1867 г., за която се смяташе, че е от четвърти век, се посочва в прессъобщение на университета на Кордоба, Испания.дарикнюз

Публикувана на
19 Юни 2024 година