Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Съден бивш райкмет закопа свидетел

Ральо Ралев се възползва от правото си да задава въпроси и насочи такива към единия от свидетелите, които бяха разпитани в съдебната зала днес - арх. Георги Шопов
Бившият кмет на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев, който е с обвинение за взимане на подкуп, не издържа и се намеси в процеса. Той се възползва от правото си да задава въпроси и насочи такива към единия от свидетелите, които бяха разпитани в съдебната зала днес - арх. Георги Шопов.
Ралев настоя, че показанията му не се връзват и му зададе куп въпроси. Бившият райкмет оспори твърдението на архитекта, че са издадени две скици-визи - първоначална и допълнена. Според Ральо има и трета скица-виза, издадена няколко месеца след ареста му.
"Защо като вече не съм кмет и няма пречки да мине този "перфектен" проект, се ходи при главния архитект и се иска нова скица с виза? Кое е наложило това, след като вече ме няма?", запита Ралев.
Бившият районен кмет поиска да се предявят на архитекта наличните в материалите по делото скици с визи.
Арх. Шопов ги разгледа подробно, дори откри нарушения. Но виждайки въпросната скица-виза, той посочи, че не различава от втората - нанесена е корекция на подземното строителство, тоест вече е било отбелязано с пунктир, какъвто е липсвал на предната скица.
Започна полемика между самия Ралев и свидетеля.
Арх. Шопов каза пред съда, че не е виждал строително разрешение, а само е чувал от инвеститора Здравко Ангелов, че има такова, което е набрано на компютър.
Шопов се запознал със Здравко чрез общ познат. Двамата си раменили координатите, обаждал му се от време на време за съвети.
"Обектът в "Северен" беше първият, по който работихте заедно със Здравко Ангелов. Възложи ми да проектирам жилищната сграда. Трябваше да се занимавам с този проект, докато сградата получи Акт 16. Първо внесохме идеен проект за строително разрешение.
На този идеен проект имаше забележки, отстранихме тези, с които бяхме съгласни. Едната беше за кинта. След поправките, които нанесохме, отново внесохме проекта в район "Северен". Имаше забележка, че в скицата с виза не е отразено предвидено подземно застрояване. От Здравко Ангелов разбрах, че си видял строителното разрешение на екран, на компютър, след това ми се обади, че си се оттеглил проекта, защото няма строително разрешение. Имаше няколко месеца безвремие, след което ми каза пак да внасяме проекта. Оттам нататък, не знам какво се е случило", каза пред съда свидетелят.
По думите му, инвеститорът Здравко Ангелов му споделял, че са му искали пари за задвижване на проекта - 60 000 лв. "Казах му, че не се дават подкупи", посочи архитектът./марица

Публикувана на
19 Юни 2024 година