Новина от категория В общината
Архив на публикациите

На сесията днес вдигат цените на такситата

Общинският съвет ще обсъжда на сесията днес новата тарифа на таксиметровите услуги в Пловдив. Предложението е внесено за гласуване от кмета Костадин Димитров по настояване на Асоциацията на таксиметрови превозвачи.
Минималната дневна цена за километър пробег става 1,19 лева, нощната – 1,29. Максималната дневна тарифа се вдига съответно на 1,80 лева, през нощта – на 1,90.
Последното решение за цените на жълтите коли беше взето от местния парламент през 2014 г. Тогава дневната тарифа беше определена в границите между 0,65 лева до 1,10 лева. Мотивът на таксиджиите за ръста на цените е инфлацията.
Общинските съветници вероятно ще подкрепят декларацията на „Браво Пловдив” до Министерството на културата, с която искат Панагюрското златно съкровище да се върне в Пловдив.
Мотивът е, че преди години уникалните съдове, намерени от братя Дейкови в Панагюрище, бяха експонирани в пловдивския Археологически музей, но с правителствено решение прехвърлиха ценната находка в Националния исторически музей.
Пореден опит се прави за обявяване на конкурс за обществен посредник на Пловдив. На длъжността временно е назначен Борислав Стаматов, който вече осем години служи на гражданите на поста. Предишният път конкурс за мястото на омбудсман беше предложен от Константин Георгиев от „Съединени за Пловдив”, сега – от председателя на Общинския съвет Атанас Узунов от ГЕРБ.
В дневния ред са включени 34 точки, сред които са за изработване на подробни устройствени планове и продажба на общински жилища на правоимащи наематели./марица

Публикувана на
20 Юни 2024 година