Архив на публикациите

Спасиха 3-годишно клетниче

Добри новини за първото дете, което беше подложено на костно-мозъчна трансплантация в столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ след подновяването на интервенциите в болницата.
Малкият пациент се чувства добре и прегледите показват, че трансплантацията е преминала успешно. Лекарите са оптимисти за възстановяването му от заболяването, добавят от болницата, цитирани от Би Ти Ви.
На 16 април от пресцентъра на лечебното заведение съобщиха, че Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ възобновява костномозъчните трансплантации, които бяха временно спрени поради липса на достатъчно сестрински персонал.
Тогава информираха, че вече е извършена и първата трансплантация на 3-годишно момиченце, което е с невробластом.
Днес стана ясно, че Клиниката по детска клинична хематология и онкология подготвя и нова костно-мозъчна трансплантация. Тя отново ще бъде автоложна. При нея пациентът получава собствени стволови клетки, които се обработват по определен начин и след това се връщат обратно в тялото.
Става въпрос за 5-годишно момченце от Ихтиман с Невробластом (коремен тумор). То е прието в клиниката за подробни изследвания и започване на високодозова химиотерапия, която предшества самата трансплантация.
Ако всичко се развива нормално, преливането обратно на специфичните кръвни клетки ще се извърши към края на месеца.

Публикувана на
20 Юни 2024 година