Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Как се краде Александър Македонски

Северна Македония претендира за исторически личности като част от стремежа си да изгради национална идентичност, с което предизвиква недоволството на своите съседи, пише в. „Ню Йорк таймс“ в статия, озаглавена „Чий е Александър Велики? Това е дипломатическо минно поле“.
„Центърът на Скопие, столицата на Северна Македония, балканска държава, която възниква като независима държава преди едва 33 години, е изпълнен с история. Статуя на Александър Велики се издига над централния площад. Статуя на баща му, Филип II Македонски, се извисява над близкия площад върху огромeн пиедестал. Градът е осеян и с бронзови, каменни и гипсови паметници на поколения други герои, част от това, което страната смята за своя славна и много дълга история.
Проблемът обаче е, че за по-голямата част от изложената история претендират други държави“, пише вестникът.
„Ню Йорк таймс“ отбелязва, че днешната Северна Македония, възникнала след разпадането на Югославия през 90-те години на ХХ век, „няма реална връзка с Александър Велики, живял преди 2000 години наблизо в днешна Гърция, а много от другите исторически личности, почетени със статуи, са български“.
„Изграждането на идентичността на Северна Македония отдавна предизвиква раздразнението на Гърция, която твърди, че древна Македония е част от нейното наследство и има регион, кръстен на нея. Ядосана е и България, друга съседка, която е много ревнива към някои от историческите личности, особено към български владетел от 10 век, чиито статуи днес са в центъра на Скопие“, пише авторът на публикацията.
Вестникът посочва, че споровете за това кой притежава миналото не само внасят смут сред учените, но и имат сериозни последствия, като например блокирането на приемането на Северна Македония в ЕС.
Бисера Костадиновска-Стойчевска, бивш министър на културата, каза, че е планирала да освободи града от поне част от статуите, като ги премести в парк извън града. Тя обаче се отказала, след като служителите ѝ, инструктирани да търсят нарушения на закона за градоустройството, са установили, че „за съжаление всичко е законно“. Особено нетърпелива тя била да се отърве от голяматa стaтуя на цар Самуил, български цар от X век, обърната към Александър, която, по думите ѝ, е не само грозна и пречи на гледката, но и „наистина дразни българите“, пише „Ню Йорк таймс“.лупа

Публикувана на
20 Юни 2024 година