Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

140 състрадателни хора дадоха от 1 до 100 евро, за да оцелее прикована на легло кинолегенда

Актьорът Георги Стайков, който стана звезда покрай участието си във филма „Вчера“ за пръв път се оплака публично, че е зле и се нуждае от пари за всекидневна рехабилитация. Стотици проявиха съчувствие и дариха пари за лечението му като само в рамките на ден бяха събрани 8 000 евро. Актьорът е прикован на легло, тъй като страда от множествена склероза и състоянието му се влошава с всеки изминал ден.

Макар да не е от хленчещите, на Стайков му се наложи да призове „добрите хора“ да му дарят 7 000 евро.
„Диагностициран съм с множествена склероза от 15 май 2019 г. Помогнете ми! Имам нужда от ежедневна рехабилитация, но сумата е наистина непосилна за мен. Затова търся помощ от вас, мили хора“. Този призив от името на Георги Стайков бе публикуван в платформата за събиране на дарения pavelandreev.bg. и за по-малко от 24 часа необходимата сума бе събрана.
Кампанията бе подкрепена от 140 анонимни и явни дарители, всеки от които дари от 1 до 100 евро. Тъй като набирането на средства продължава на третия ден от нейното стартиране, парите вече надхвърлиха 9000 евро, т.е. 18 000 лева. Актьорът Валентин Ганев дари за своя колега 200 лева и му написа: „Кураж, Жоро“.
Мариан Бачев също даде 100 лева в подкрепа на Георги Стайков.
„Благодаря, мили хора. Сега вече мога да започна сериозна рехабилитация. Надявам се да се подобря“, написа 59-годишният Стайков в платформата за дарения.
Звездата от „Вчера“ живее сам в дома си в Бургас, а при него всеки ден идва кинезитерапевтът Ибрям Хаджиали. Доскоро актьорът се придвижваше само с инвалидна количка, но вече му е трудно да седи и почти през цялото време лежи. Георги Стайков призна, че дните му минават в гледане на телевизия, цъкане на телефона и изучаване на езици. Всеки ден той учи турски с Ибрям и това е 19-ият му език.
Освен всички европейски езици, той владее старогръцки, латински и старобългарски, защото е завършил с пълно отличие Националната гимназия за древни езици и култури.
След дълги перипетии и разправии с НОИ актьорът получи инвалидна пенсия, която е около 750 лева, но никак не му е достатъчна, за да живее нормален живот и да си плаща за скъпите лекарства и за рехабилитацията.
Дебютът на търновеца, който е възпитаник на ВИТИЗ, в киното е във филма „Борис I“ през 1985 г. През 1988 г. играе бунтаря Ростислав в култовата лента на Иван Андонов по сценарий на Владо Даверов, в която казва станалата култова. реплика: „Страхливо започваме живота си, Иване“. След 1991 г. заминава за Лондон, където живее няколко години и завършва фотография, след което се установява в Стокхолм, където няколко години се занимава с бизнес. В чужбина се снима в над 40 филма и сериали и печели доста добре. Преподава и в престижно частно филмово училище. 16 години е женен за шведска оперна певица, от която има син.
През 2011 г. Георги. Стайков се завърна в България и участва в редица популярни филми и сериали „Седем часа разлика“, „Под прикритие“, „Столичани в повече“, „Къде е Маги?“. Последното киноучастие на актьора е през 2020 г. във филма „Ятаган“, след което той прекрати кариерата си заради тежкото си здравословно състояние.
Парите, които Георги Стайков е натрупал от работата си в чужбина, отдавна били похарчени и той вече нямал нито един заделен лев, твърдят негови колеги. Актьорът нямал и близки тук, на които да разчита и затова се принудил да се обърне за помощ към хората.свободно слово

Публикувана на
22 Юни 2024 година