Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Тежка злополука с новоизбран евродепутат в автобус от градския транспорт в Пловдив

Тежка злополука стана с гостуващ в Пловдив турист, който се оказал новoизбран евродепутат. Не съобщаваме името му, тъй като било много извъртяно и източникът ни от една университетска болница не успя да го изговори. А не пожела да го изпише, за да не се злепостави, допускайки 12 грешки в две думи – малкото име било от 5 букви, а фамилията - от 7. Видният чужденец се нуждаел от спешна медицинска помощ, след като получил болезнени изгаряния на ръката заради разтопен метал – от циферблата на часовника си.

Динко ПЕТКОВ

Часовникът бил бутиков, струвал няколко десетки хиляди евро, имало само сто изработени екземпляра от него. Въпреки всичките му екстри и издържани лабораторни изпитания при изработката му, той се оказал една скъпа бракма, опасна за притежателя му. Туристът–евродепутат решил да се качи на автобус от градския транспорт вчера около 15.30 часа. Взел го от Централна гара към центъра. „Още преди да стигнем първата спирка, се почувствах като едно ваше родопско чеверме. Кондукторът, един чичко, който приличаше на силно запотен теляк от истанбулски хамам, се оказа много оправен, като спасител на плажа. Като видя колко съм зле, накара една от пътничките, някаква госпожа пенсионерка, да ми дава първа помощ уста в уста. Много се стараеше жената, даже езичето си вкара в действие. Това само си спомням, преди да загубя съзнание!“, тези обяснения дал пред приелия го дежурен лекар.
Голямата беля станала на светофара на Сточна гара, преди да завие в посока към Тримона. Там ги хванало червено и от близо половин час, както му се сторило на чужденеца, преди да светне зелено, циферблатът на часовника му се... разтопил. „Той е от много специален метал, използва се от НАСА при строежа на совалките, които летят в Космоса. Не издържа обаче на жегата в автобуса и се разтече по ръката ми, предизвиквайки болезнени изгарания.”, разказал на лекуващия го.
Медикът решил да се обади на свой познат - общински съветник. Стреснат от международния скандал, който може да възникне, общинарят скоростно дошъл, водейки със себе си още двама колеги от Общинския съвет. Те гледали невярващо как така такъв часовник от сой ще се разтопи от някакви си 43 градуса на сянка в автобуса. Раздразнен, евродепутатът им предложил да се качат в някое превозно средство на градския транспорт и сами да се убедят. „А, аз не съм се качвал в градски рейс от 1989-та година. Пък и кой колега-общински съветник ползва градския транспорт, не съм чул!”, реагирал единият. Друг чистосърдечно си признал, че се страхува: „Имам малко дете, млада жена, ако се кача и нещо стане с мен, на кого ще ги оставя в тази световна рецесия!”, обяснил той. „Да информираме зам.-кметицата по трансопорта, тя по цял ден обикаля града с автобусите, ама нейният часовник, май, е „Лучник” – с неразтопяем съветски циферблат!”, затюхкал се третият. И допълнил: „Той владиката Николай има няколко като вашия скъп часовник, но пък няма да рискува митрополитското си здраве, че да се качи в някой автобус-пещ!”.
За да уверят евроатлантика, че ще проявят загриженост към проблемите в масовия пловдивски транспорт, общинските съветници му заявили, че още на следващата сесия ще внесат за гласуване предложение. Във всеки автобус да монтират сейф-фризер, в който на качване хората да си слагат часовниците, за да ги предпазят от разтопявани циферблатите в жегата. Ще има и пранасочване на общински служители от претоварени от към хора служби. Например в общински институт „Старинен Пловдив“ на ведомостта се разписвали 80 бройки. Повечето от тях ще бъдат прехвърлени по автобусните линии да оказват първа помощ уста в уста на припаднали пътници.
Впечатлен от размаха и експедивността, изгореният евродепутат се успокоил. Даже обещал да съдейства за европроект, с който да се осигурят пари за фризери за часовниците в пловдивския градски транспорт.

Публикувана на
23 Юни 2024 година