Новина от категория България
Архив на публикациите

Бойко Борисов при президента: Отиваме на избори!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отиде на консултациите при президента Румен Радев заедно с Томислав Дончев и Делян Добрев. Това е първата среща на Борисов с държавния глава от протестите преди няколко години.
"На практика няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ, които са ни дали такава голяма отговорност, не искат да понасят пасивите, а друг да ни представлява. Не може предпоследния и предпредпоследния да ни казват. Изведнъж с 68 депутата от 240 с такива мнозинства и антагонистично говорене не виждам някъде нещо да се случи освен в първия мандат. Не виждам как ще стане с втория, нито с третия. Вчера ИТН каза, че нищо не може да стане с първия и втория мандат. Съжалявам, но това предопределя избори", каза Борисов на Радев.
Срещата продължи по-малко от седем минути.
Правителство на малцинството с премиер от ГЕРБ ще предложи Бойко Борисов. Това обяви самият той след края на консултациите при президента
„Правителство може да се случи само с първия мандат. При тази избирателна система, която взема депутати от ГЕРБ и ги прехвърля на по-малките партии, ни поставя в невъзможност да съставим каквото и да било правителство. Носим си отговорността и ще предложим правителство на малцинството. По този начин ще понесем отговорността си на победители. Премиерът ще е от ГЕРБ.“, обяви той. Но отказа да разкрие името на бъдещия кандидат за премиер, но напомни, че самият няма да е, защото четвърти мандат е повече. Запитан обаче кой ще вземе папката от Радев, Борисов обяви: Най-вероятно аз. Но после допълни, че ще я вземе премиерът, а той ще е с него.
Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Публикувана на
24 Юни 2024 година