Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

За кого е противопоказно да прави 10 000 крачки

Човек трябва да подбира колко време и в какъв темп да прави разходки, отчитайки възрастта си, здравословното си състояние, наличието на болки, препоръчват лекарите.
Продължително ходене пеша не се препоръчва при:
• плоскостъпие;
• травми на ставите;
• патологии на опорно-двигателната система;
• простудни заболявания;
• повишено кръвно налягане.
Категорично противопоказно е да се ходи пеша на големи разстояния при проблеми със сърцето, особено аритмия и захарен диабет. Според специалисти, изминаването на прословутите 10 000 крачки, измислени по някакъв нелеп повод, са доста голямо разстояние.
Особено, ако човек има проблеми със ставите, наднормено тегло и затлъстяване, хипертония и други сърдечносъдови заболявания. Прекаленото натоварване може да доведе и до варикоза, покачване на пулса, болки в ставите и други симптоми.
Възрастните хора трябва да са много предпазливи при продължително ходене и да избягват преумората. А такива, които наскоро са имали операция, също следва да се откажат от продължителното ходене пеша. Ако вече имате болки в ставите на краката, кръста и гърба, не предприемайте такава тренировка, съветват лекари. Това ще влоши състоянието ви и ако продължавате да натоварвате тялото си, последствията ще са сериозни, изискващи интензивно лечение.
Физическата активност е необходима на човек, но такова натоварване, като ходене пеша, не носи полза, ако имате проблеми, свързани с промени във функциите на ставите и гръбначния стълб.
За да не получите травми, спазвайте техника на ходете: гърбът трябва да е изправен, раменете отпуснати.
Започнете ходенето в бавен темп, като постоянно го увеличавате. Носете подходящи обувки, а при появяване на задух намалете темпа. Ако почувствате главозамайване или болка в гърдите, незабавно прекратете тренировката.
Не забравяйте, че най-важно е човек да получава удоволствие от физическата активност, а не на всяка цена да „изпълни нормата“ от определен брой крачки.блиц

Публикувана на
29 Юни 2024 година