Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Смъртоносна заплаха от кафето

Кафето е една от най-популярните напитки в цял свят. Милиарди хора по света всеки ден стават с чаша кафе. Пиенето на напитката се е превърнало и в нещо като ритуал при социалните ни контакти. Учени от цял свят обаче ежедневно спорят за ползите и недостатъците за здравето от редовната консумация на кафе.
Повечето експерти са обединени около твърденията, че тази напитка е полезна за здравето, ако се консумира обаче в определени количества. Според ново проучване обаче то крие страшна опасност.
Пиенето на две или повече чаши кафе дневно увеличава риска от рак на белия дроб дори при непушачи с 41%. Това е заключението на Американската асоциация за изследване на рака. След анализ на 17 научни статии, съдържащи данни за 1,2 милиона жители на Съединените щати и Азия, учените установиха, че не самото кафе убива белите ни дробове, а процеса на печене на зърната.
Кафето ободрява и провокира тумори
Кафето увеличава риска от развитие на тумор в организма, смята кардиолог Юрий Серебрянски. 2-3 чаши кафе на ден е неприемливо голяма доза, която води до дисбаланс на нервната система. Вече е установено, че кафето води до колебания в кръвната захар, но също така влияе и върху имунната система по определен начин. А срив на имунитета от своя страна може да предизвика туморен растеж, добавя лекарят.
Все още не се знае точно какви механизми предизвикват развитието на рак. Учените търсят отговор, дълбоко изучавайки имунната система. Експертът отбелязва, че от тези региони на света, където се отглежда кафе, няма информация за масовата честота на рака. Но все пак по-добре е да се намали консумацията на кафе. Юрий Серебрянски съветва да се пие кафе, следвайки примера на италианците - от чаши за кукли, предназначени за една глътка. Изразът "чаша кафе" трябва да се разбира буквално, подчертава лекарят.
Лекарят също така смята, че кафето може да провокира не само рак на белия дроб, но и рак на панкреаса и пикочния мехур. Има голяма опасност за вас, ако пиете силно кафе и то повече от пет чаши на ден в продължение на няколко години.
Сърце с ритъма на кафето
Кафето е танин, така че влияе върху кръвното налягане. Сърдечните проблеми могат да бъдат фатални. Ако човек пие много кафе, нещо ще го боли и стомахът - кафето дразни стените на стомаха, особено на ако сте гладни, може да предизвика гастрит, казва онкологът Максим Зинкевич.
Онкологът Искандер Абдулин пък вярва, че не е вредно самото кафе, а начинът на неговото потребление.
В същото време много медици, които са поддръжници на здравословния начин на живот, не мислят за деня си без чаша кафе, така че проучването на американските учени е поставено под въпрос. Терапевтът Сергей Ануфриев отбелязва, че е трудно да се направят научни заключения за връзката между кафето и рака на белия дроб. Проучванията по този въпрос се нуждаят от проверка на времето. Но все пак трябва да намалите дневната доза кафе. Здравето определено не е наранено./zdrave.to

Публикувана на
05 Юли 2024 година