Новина от категория В общината
Архив на публикациите

В Стамболийски изумени от назначение в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“ се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев.
Те припомнят, че Теодора Денева, заместник-кмет в екипа на бившия кмет на община Стамболийски Георги Мараджиев, е обвиняема заедно с него за служебни престъпления. Става дума за обществени поръчки на стойност над 2 млн. лв. за изграждане на обществени обекти на територията на общината.
Теодора Денева е разследвана и за уволнения на предишни общински служители в последните дни от управлението на Мараджиев, припомня кметът, като според него щетите за община Стамболийски са за стотици хиляди левове. Според Петър Неделев тя е разпореждала заличаването на служебна информация и компютърни конфигурации, за да се саботира работата на новата общинска управа.
„Нашето изумление и на хиляди наши съграждани в община Стамболийски е затова как е възможно такова компрометирано пред закона и с официално повдигнато обвинение от Окръжна прокуратура - Пловдив лице, каквато е Теодора Денева, да заема висока държавна длъжност. Затова категорично настояваме за публично огласени аргументи и отговори за това кой и как стои зад това абсурдно назначение и в последствие неотложното му, както и незабавното му отменяне“, пишат съветниците и кметът на Стамболийски.
По-рано днес и депутатът от ПП-ДБ Богдан Богданов сигнализира, че в държавни структури, включително областни управители, се назначават „хора, много приближени до Делян Пеевски“. Богданов даде пример с „компрометирана фигура с повдигнато обвинение. Това е назначеният за главен секретар на Пловдив“.
Теодора Денева заяви, че в свидетелството й за съдимост пише „неосъждана“, има административен опит и може да заема тази длъжност. Тя уточни, че е назначена със заповед от вчера от пловдивския областен управител проф. Христина Янчева, като преди това е кандидатствала за поста по общ ред. Припомни, че по закон всеки е невинен до доказване на противното. Тя нарече обвиненията към нея като бивш заместник-кмет на Стамболийски и към предишния кмет на общината Георги Мараджиев политическа поръчка. „Това са дребни теми и няма смисъл да ги коментирам“, заяви Теодора Денева.
Същевременно, пловдивският областен управител проф. Христина Янчева заяви, че Теодора Денева е била единствен кандидат за главен секретар на областната админстрация. Тази длъжност не е с конкурс, Денева има административен опит, отбеляза Янчева. Тя уточни, че сега разбира, че срещу нея има повдигнато обвинение, но ще провери дали е така и за какво е това обвинение. Писмото до Окръжна прокуратура Пловдив ще бъде изпратено в понеделник, а след като получим отговор, ще решаваме как да действаме, посочи пловдивският областен управител.бнр

Публикувана на
05 Юли 2024 година