Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Рекордът на Стефка падна

Световният рекорд на Стефка Костадинова в скока на височина при жените от Световното първенство в Рим през 1987 г. - 209 см официално падна днес.
Върховото постижение на Костадинова отпреди 37години от италианската столица беше подобрено от украинката Ярослава Магучих.
Магучих скочи 210 см на турнира от Диамантената лига в Париж, с което подобри с един сантиметър рекорда на Костадинова, след като вече си беше осигурила успеха в състезанието.
Втора и трета съответно останаха Никола Олислагърс (Австралия) и Ангелина Топич (Сърбия) с 201 и 198 см респективно.
На турнира участва и най-добрата ни състезателка в скока на дължина Пламена Миткова.
„Радвам се, че световният рекорд в скока на височина за жени вече е 210 см. Бях сигурна, че това все някога ще се случи.", коментира Стефка Костадинова.
Постижението на украинката Ярослава Магучих е историческо, не само защото подобрява един останал непокътнат 37 години рекорд, но и защото тези 210 см доказват, че човешките възможности са без граница и оборват песимистите с техните твърдения преди време, че някои рекорди в атлетиката ще са вечни. Преди месец в Рим бях сред официалните лица, наградили Магучих след като спечели европейско злато.По време на церемонията силно я прегърнах и й пошепнах в ухото, че е готова за световен рекорд. Дори се засмяхме, защото й казах, че още на Олимпиадата в Париж може да скочи 207 см и след това вече да се цели в 210 см.
И ето, че тя го направи, при това точно в Париж, но малко преди Олимпиадата. Поздравявам още веднъж Магучих, желая й нови победи и рекорди, но и не спирам да вярвам, че един ден рекордът отново ще бъде български," заяви Стефка Костадинова.
„Има някаква символика в това, че новината ме застига в Рим, където съм на посещение и където преди 37 години скочих тези прословути 209 см", каза още българската легенда.

Публикувана на
07 Юли 2024 година