Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Шишарките предпазват от инсулт

Много българи търсят спасение от горещините не на морето, а в планината, в обятията на свежия покой на иглолистните гори. Това е най-добрият начин за почивка - иглолистните дървета са особено полезни за подобряване на здравето и за борба с различните заболявания.
• Свободно дишане
Всеки знае колко леко и свободно се диша в иглолистна гора. Атмосферата в тези области е наситена с летливи фитонциди - активни елементи, способни да потискат патогенните вируси. Точно по тази причина и тубболниците се изграждат в близост до иглолистни дървета – потискат развитието на туберкулозните бацили.
Учените са доказали, че въздухът в иглолистна гора всъщност е стерилен (не повече от 200-300 вредни микроби на кубичен метър). Разходките в иглолистната гора премахват стреса и нервното напрежение, тонизират организма, активират обмяната на газове в белите дробове и като резултат подобряват дишането.
Лекарство при авитаминоза
В игличките на дърветата се съдържа невероятно количество витамин С – приблизително толкова, колкото в касиса или в жълтия морски зърнастец и 7 пъти повече, отколкото в лимоните.
Рецептата за витаминен „коктейл” от върховете на млади иглолистни клонки е много лесна за приготвяне: залейте с 3 супени лъжици охладена преварена вода 4 супени лъжици пресни иглолистни клонки.
Оставете ги да се накисват на тъмно място 3 дни и прецедете. Пийте от настойката по половин чаша всеки ден след хранене. Младите иглолистни клонки съдържат голямо количество каротин (витамин А).
Шишарки срещу инсулт
Американските учени са доказали, че дъбилните вещества, съдържащи се в най-обикновените борови шишарки, могат да предотвратят инсулт поради способността им да не позволяват на мозъчните клетки да умират.
Лек срещу вируси
В самата кулминация на епидемията от грип H1N1 през 2009 г. акад. Кисельов, директор на Научноизследователския институт за изучаване на грипния вирус, препоръчва на всички да носят маски, напоени с масло от борови иглички.
По думите му, почти всички грипни вируси и вредни бактерии не са в състояние да преодолеят подобно препятствие.

Публикувана на
09 Юли 2024 година