Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Вадеща очите манипулация на изборите във Франция

Махмурлукът от историческата победа на "Народният фронт" над "Националния сбор" минава и отстъпва място на букет от въпроси, които с времето ще намерят съответните отговори. Първият от тях е - каква е тази избирателна система, която класира на трето място партията получила най-много гласове? Ако разликите между "победоносната" Левица, класирала се втора - "Ренесанс" на Макрон и "победеният" Съюз на Бардела - Льо Пен, са десетина, стотина или няколко хиляди гласове би било приемливо. Но не е така! Няколко милиона не бяха отчетени нито от политическите сметачни машини, нито от политолозите.

Божидар ЧЕКОВ
Няма по-дебелоглави факти от цифрите. Какво показват те?
Те показват, че за "Ядрото" на Левицата, съставено от коалиция на 4-5 партии: Бунтовниците на Франция, Социалисти, Еколожисти и Комунисти, са гласували 7 милиона и 400 хиляди избиратели. Всяка една от тези партии получава съответно 72, 64, 33 и 9 депутатски места. Общо - 178.
Втора в класирането е партията на Макрон "Ренесанс", която ако не бяха договорките на закрити врата с Левицата, щеше да изчезне. По настоящем за нея са гласували 6 милиона и 500 хиляди избиратели. Благодарение на този резултат, партията вкарва в парламента 150 свои представители.
Най-интересна е съдбата на "победената" трета парламентарна сила. "Националният съюз" за който са гласували 10 милиона и 100 хиляди избиратели. С 3 милиона повече от класираната първа "Левица" и с 4 милиона повече от остатъка на "макронистите". Тази вадеща очите манипулация, обаче коментаторите изобщо не виждат. Никой не отчита също, че "Крайната десница" е най-компактната политическа сила, с най-постоянен растеж във всички избори и никаква скалъпена бариера не спира. Няма партия в настоящия парламент нараснала с 50 нови депутати. Цифрите които медиите се правят, че не виждат, френското общество коментира усилено, защото съзнава, че във втория тур реалната победа на партията на Льо Пен - Бардела бе открадната! свободно слово

Публикувана на
09 Юли 2024 година