Новина от категория Светът
Архив на публикациите

The Guardian събра най-известните гафове на Джо Байдън

The Guardian направи своеобразна класация на най-известните гафове на американския президент Джо Байдън. Изданието не е посочило, кой от тях е на първо място, а е подбрало най-запомнящите се. Сред тях са спъвания по стълбите на президентския самолет, падане от велосипед, падане на сцена, словесни гафове и пр.
Предупредителните знаци за упадъка на Джо Байдън бяха очевидни много преди катастрофалното състезание в дебатите за президент на САЩ срещу Доналд Тръмп миналия месец“, пише изданието и започва с гафовете:
19 март 2021 г. : Байдън се спъна три пъти, докато изкачваше покритите с червен килим стълби към Air Force One, за да се качи на полет до Атланта. Говорител на Белия дом обвини за това „ветровитото време“.
1 март 2022 г.: По време на речта си за състоянието на нацията на Капитолийския хълм Байдън казва „ирански“, а трябваше да каже „украински“, „Америка“, когато се има предвид „Делауеър“, и „печалби“, когато е правилно да каже „цени“.
26 март 2022 г.: Байдън тотало срина внимателно подготвена реч във Варшава, Полша, като импровизира и каза за руския президент Владимир Путин: „За Бога, този човек не може да остане на власт„. Служителите на Белия дом бяха принудени бързо да изчистят забележката.
18 юни 2022 г.: Байдън се строполи от велосипед близо до дома си на брега на морето в Делауеър, точно след като поздравява репортерите с махане и весело „Добро утро!“. Запитан за причината за падането, Байдън казва, че „скобите“ на педалите му са се заклещили.
1 ноември 2022 г.: На предизборен митинг в Халандъл Бийч, Флорида, Байдън обяснява инфлацията, като причина от „войната в Ирак“, а има предвид Украйна.
За да се поправи, той допусна още една грешка и то фрапантна: „Мисля си за Ирак, защото синът ми умря там“ . Всъщност, синът му Бо Байдън се върна у дома през 2009 г. и почина от рак на мозъка в САЩ в далечната 2015 г.
1 юни 2023 г.: Байдън се спъна и пада върху малка черна торба с пясък на сцената на церемонията по дипломирането във Военновъздушната академия на САЩ в Колорадо Спрингс. По-късно той се шегува, че е „попаднал на торба с пясък“.
8 юни 2023 г.: Байдън нарича британския министър-председател Риши Сунак „президент“, но след това се поправя с шега: „Току-що те повиших“.
16 юни 2023 г.: По време на реч, посветена на безопасността на оръжията в Кънектикът, Байдън завършва с озадачаващата фраза: „Бог да пази кралицата, човече“.
27 юни 2023 г. : Говорейки за подкрепата на НАТО за Украйна, Байдън нарича руските нападения „нападение над Ирак“. Той описа индийския министър-председател Нарендра Моди като лидер на „една малка страна, която сега е най-голямата в света – Китай“.
28 юни 2023 г.: Байдън заяви пред репортери в Белия дом, че Путин „явно губи войната в Ирак“, докато имаше предвид Украйна.
10 септември 2023 г.: Байдън е по средата на изречението си в Ханой, когато Карин Жан-Пиер, говорителят на Белия дом, се намесва, прекъсва го и казва на репортерите: „Благодаря на всички, с това пресконференцията приключва.“ Само няколко минути по-рано президентът се беше пошегувал: „Не знам за вас, но аз отивам да си легна“.
4 февруари 2024 г.: На предизборен митинг в Лас Вегас Байдън и разказва: „Седнах и казах: „Америка се завърна“. И Митеран, от Германия – искам да кажа, от Франция, ме погледна…“ Той имаше предвид френския президент Еманюел Макрон, тъй като Митеран почина преди десетилетия.
13 юни 2024 г. : Байдън стои обсолютно неподвижно доста дълго време на музикално изпълнение по случай юнския празник в Белия дом, което води до спекулации, че е бил „вцепенен“kritichno.bg

Публикувана на
09 Юли 2024 година