Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Тираджията, изнасилил и убил доцент, ще излизе на свобода с хитър ход

Свински опашки, пластмасови профили и различни изделия за бита прави в цеха към Пловдивския затвор бруталният убиец Илия Стоичков, който бе осъден на 18 години пандиз, след като изнасили с бухалка и преби до смърт 71-годишен доцент от Института по растителни генетични ресурси в Садово Стефан Нейков.
Още с влизането си зад решетките преди 2 години Илия е подал молба за трудова ангажираност. Така сега 2 дни му се смятат за 3 излежани.
45-годишният престъпник не криел радостта си, че е получил шанс да работи и така след още няколко години да има възможност да поиска условно предсрочно освобождаване от килията.
Илия се справял чудесно и бил прилежен, не правел нарушения, но не е получавал и награди. Първоначално, полагайки труд, ще има право и на смяна на режима, което става със заповед на началника на затвора, стига да покаже добро поведение зад решетките.
Преди да посегне на доцента, Илия е описван като кротък човек, който работел като шофьор на камион. Живеел заедно с родителите си и съпругата си Иванка, за която се оженил през 2011 г., и имат дете. Като тираджия Илия отсъствал често, вземал курсове зад граница и изкарвал много пари, но не виждал Иванка и много я ревнувал. Никой от познатите му не предполагал, че Илия може да извърши толкова брутално убийство.
На 2 юли 2018 г. спипал жена си, че има нерегламентирани отношения с доцента. Иванка решила да запише магистратура в Аграрния университет в Пловдив. Тя се познавала с доц. Стефан Нейков още от 2005 г., когато завършила със степен бакалавър.
Ревнивият Илия следял жена си и така вечерта на 2 юли заложил капан на доц. Нейков. Тираджията научил, че Иванка поканила преподавателя на среща извън Пловдив - близо до Спортната зала до село Оризари.
Нищо неподозиращият доцент отишъл около 22 ч., за да се срещне с 35-годишната си омъжена студентка. Минути по-късно внезапно на мястото пристигнал и Илия, въоръжен с бухалка. Без никакви разговори той се нахвърлил върху преподавателя и започнал да го налага зверски. След това го изнасилил брутално с бухалката и продължил боя до смърт.
Иванка гледала издевателствата безмълвно, а след това взела окървавената бухалка и я изхвърлила в река Марица. След като мъжът й бил арестуван, именно Иванка посочила мястото на разследващите. Случаят е разкрит тъкмо защото преди да си тръгнат и прикрият следите, Илия свалил златния синджир на жертвата.
Ден по-късно Иванка пък го продала в заложна къща в град Стамболийски. Доц. Нейков все още не бил мъртъв, а само в безсъзнание. Илия и Иванка го натоварили в семейния им автомобил и го откарали до Военна болница, където била паркирана неговата кола, и го оставили близо до нея.
Доцентът бил намерен все още дишащ, но медиците не успели да спасят живота му.
Доц. Нейков е издирван от близките си в продължение на часове. Внукът му пръв видял тялото и отцепения от полиция район. По-късно семейството му било шокирано, разбирайки, че уважаваният преподавател е искал секс и пари от омъжената студентка.
Криминалистите веднага започват разследване и сравнително бързо стигат до Иванка и Илия. Събират и доказателства за извършеното от тираджията кърваво престъпление. Срещу него са повдигнати две обвинения – за убийството на доцента и за грабеж на златния му синджир.
На първа инстанция Илия Стоичков бе осъден на 20 години затвор и 220 хил. лв. кръвнина на близките на убития доц. Стефан Нейков - съпругата и двете деца. Прокуратурата и семейството на доц. Нейков обаче настояваха за доживотна присъда. Всички страни обжалваха наказанието. Пловдивският апелативен съд го намали с 2 години, а присъдата окончателно бе потвърдена от Върховния касационен съд през юли 2021 г.
Иванка не получи обвинение, въпреки че е присъствала на зверствата, прикрила е убийството, изхвърляйки бухалката, и е продала златния синджир на доцента. Причината е, че е склонила да свидетелства срещу съпруга си, де факто спомагайки да го тикнат в затвора, а тя самата се разминава с наказанието.
Доц. Стефан Нейков е изобретил два нови сорта зеленчуци, което му отнело години труд. Имал над 300 научни публикации у нас и в чужбина. Двата нови сорта „Ира“ и „Ники“ са кръстени на съпругата му Ирина и сина му Николай.
Приживе консултира големи земеделски производители в селата Садово и Чешнигирово, както и из цялата Пловдивска област, а също и на много места в България. телеграф

Публикувана на
10 Юли 2024 година