Новина от категория България
Архив на публикациите

Какви козове крие в ръкава си Румен Радев

Напълно реалистично е скоро да има решение на Конституционния съд, което да отхвърли като антиконституционни нескопосаните промени, орязващи правомощията на президента при съставянето на служебно правителство. Под сурдинка се намеква, че това може да се случи още в края на юли. А ако КС пореже правните абсурди на ПП-ДБ, Румен Радев отново ще може да реди кабинет по свое усмотрение.
Държавният глава крие в ръкава и други козове, освен да съставя правителства или да направи партия, за което се говори от години. По-смел ход от негова страна е да се върви към Велико народно събрание (ВНС). Ако това стане, най-накрая може да кажем, че преходът е свършил, смятат политолози.
Разбира се свикването му не става изведнъж, трябва да се извърви дълга процедура. За да бъде свикано ВНС, трябва да бъде поискана промяна в Конституцията. Това могат да направят половината народни представители – 120, или президентът.
Парламентът разглежда искането най-рано два и най-късно пет месеца след внасянето му, а решението трябва да гласуват поне две трети, или 160 от народните представители. Ако парламентът вземе такова решение, президентът насрочва избори за ВНС в срок от три месеца.
То се състои от 400 депутати и може да приеме нова Конституция, да решава въпроси за изменение на територията на страната, да решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление.
През изминалите 2 години две партии поискаха ВНС. Първата беше ИТН на Слави Трифонов, която през лятото на 2022 г. се заяви за провеждане на референдум за Велико народно събрание, което да въведе президентска република, но не можа да събере достатъчно подписи за провеждането на такова допитване.
Миналата година през май ДПС с председател Мустафа Карадайъ поиска от трибуната свикване на ВНС заради „разпад на държавността в страната“. Според ДПС трябваше да има промени в Конституцията, за да се проведе нужната съдебна реформа. Всичко обаче си остана само на думи.
Тежката политическа криза и ниското доверие в институциите отново поставят на дневен ред въпроса за свикване на Велико народно събрание. Решението може да го вземе президентът.
Сега обаче по-спешен е въпросът дали ще има редовно правителство с втори или трети мандат, след като първият не можа да излъчи кабинет и се провали.
Иначе всички чакат раждането на партия около президента, но както доскоро твърдяха, че тя ще се появи, така сега са по-склонни да смятат, че Радев няма да напусне предсрочно „Дондуков“ 2.
Някои дори му дават между 7 и 10 процента на бъдещи избори, други пък са убедени, че ще помете цялото статукво като алтернатива на всички досегашни партии.
Разбира се, това са само догадки и редене на политически пасианси, а последната дума имат хората, които на вота на 9 юни показаха, че нямат никакво доверие в политическите партии.

Публикувана на
11 Юли 2024 година