Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Джевдет Чакъров изключен от парламентарната група на ДПС

Парламентарната група на ДПС взе решение за изключване от състава си на 17 народни представители. Сред изключените е и съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров.
Изгонени от ПГ са и Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Едис Даудов, Ердуан Мехмед, Ешереф Ешереф, Левент Мемиш, Марио Рангелов, Мехмед Салим, Павлин Кръстев, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Хабибе Расим, Хайри Садъков и Юсеин Вейселов.
Гласували са 25 народни представители, против и въздържали се няма. Според сайта на Народното събрание в момента в ПГ на ДПС официално членуват 27 народни представители.
Решението от заседанието на ПГ на ДПС беше обявено от парламентарната трибуна от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Това променя подредбата на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание, съобщи тя.
Всъщност това означава, че ДПС вече не е втора парламентарна сила, а четвърта и вторият мандат за съставяне на правителство трябва да бъде връчен от президента Румен Радев на ПП-ДБ. Трета сила в Народното събрание става "Възраждане".
"Отправени са заплахи към мен и останалите изключени депутати. Ясно е кой ни заплашва, страхът трябва да бъде преодолян. Този акт, на който сме свидетели, не е легитимен и е неприемлив, не е съобразен с устава на ДПС. Този акт е приет под натиск и страх." Това заяви Джевдет Чакъров, който е между отстранените народни представители.
Чакъров обясни, че имало множество обаждания от структурите и от членовете, които споделяли, че такъв подход е прецедент в историята на ДПС.
"Заставаме изцяло и подкрепяме почетния председател Ахмед Доган, че трябва да се върнат демократичните принципи във функционирането на ДПС, да се преодолее страхът. Ще подготвим сериозна позиция след задълбочен анализ и с консултация с юристи", допълни съпредседателят на Движението.
"Както ви казах и след сбирката, това, което те правят, на тяхната съвест е." Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски по повод изключването на 17 депутата от ПГ на Движението.
"Това е изключително несериозно. Чакъров, който звъни и натиска всички и заплашва, дори не искам да ги коментирам. Определени хора се опитват да разрушат ДПС.
Това, което го четох не мога да повярвам, че го е писал почетният приятел. Аз винаги съм бил за обединение и днес съм за обединение.
"Който дели партията си е за негова сметка. Аз с никого не водя войни. Аз искам да работим за хората. Други хора в момента водят войни", посочи още той.
"Попитайте г-н Доган какъв е. Това са си въпроси към него.
Това, което се случва в момента, не способства никого. ДПС трябваше да бъде обединено, да не го цепим.
Тези колеги на практика се самоизключиха. Те направиха фракция ДПС 17. Колегите са ги изключили.
Няма място за по-силен и по-слаб. Всичко, което се случва в момента не е в полза на хората", смята още председателят на Движението.
"Едно ще кажа - Ново начало. Ще ме разберете скоро", завърши той. /лупа

Публикувана на
11 Юли 2024 година