Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Животът на хората в два блока застрашен

На редакционната си поща „Plovdivmedia” получи писмо от свой разтревожен читател от...столицата. Проблемът, който той поставя, не е личен, а касае много хора. Съществува опасност и за живота на живущите в два блока. Публикуваме го изцяло, като поемаме ангажимент да се обърнем към Голяма община на София.
Здравейте!
Казвам се Симеон Стоилов. Жител съм на ЖК Бъкстон. Поводът да се обърна точно към Вас е безпрецедентния строеж на нов блок в зелените площи на квартала, подкопавайки основите на два големи стари блока. Освен „дребното нарушение“ – унищожаване на зелените площи, с въпросния строеж се подкопават основите на два блока, като има огромен риск от напуквания и срутвания, вследствие строителната дейност.
Блокът има 4 входа по 16 апартамента във всеки вход. Съседният блок е с адрес жк. Бъкстон бл. 35, и е с 2 входа с още около 40 апартамента
Никой от живущите в блок 30, вх. А не е питан или давал своето съгласие за строеж на сграда на калкан. Никой не е виждал проекта за новата жилищна сграда. От снимките се вижда, че багерите копаят в основите и на двата блока. От работниците, разбрахме, че новата сграда ще има две подземни нива, което означава, че изкопа ще слезе под основите и на двата панелни блока. Това може да е изключително опасно и се извършва без да е съгласувано с никой от живущите. И двата блока са с панелна конструкция, като единия е построен през 1969 г.
Част от комшиите са силно травмирани от непоносимите вибрации, причинявани от извършваните в основите на блока изкопи. По-голямата част от обитателите са възрастни и твърдят, че през деня обстановката е като при земетресение. Няколко души, временно напуснаха своите жилища и се настаниха при роднини.
За да могат да започнат този съмнителен строеж, цяло лято кипи подготовка свързана с изместване на канализацията и парната инсталация на квартала. Цялата тази дейност се извършва в общите зелени площи пред двата блока, като се унищожава, граденото с години.

Публикувана на
30 Януари 2014 година