Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Здравословни уж храни, които вредят

Здравословните храни са издигнати в култ, а рекламите се надпреварват да възхваляват полезните им качества. Ново изследване обаче показва, че някои от тях не са толкова добри за здравето и фигурата ни. Диетолозите Лорън Антонучи и Лиса Московиц помагат на читателите на сайта Livestrong.com да разграничават „злодеите” от полезните продукти. Ето и най-коварните храни, които иначе минават за здравословни:
Протеинови блокчета

Най-общо те представляват шоколадови десерти, обогатени с витамини, фибри и протеини. Те изглеждат като здравословна закуска, но също така могат да съдържат два пъти повече мазнини и въглехидрати от едно обикновено шоколадче.
Сушени плодове
¼ чаша сушени плодове съдържа повече от 100 калории. Много по-добре е да заложите на пресните или замразените плодове. Освен, че съдържат по-малко калории - те са по-вкусни и по-засищащи, защото съдържат течности.
Йогурт
Кисело мляко под всякаква форма е добър източник на калций и витамин D, но някои марки добавят прекалено много захар и мазнини на своите подсладени млечни продукти. Уверете се, че избирате версия с ниско съдържание на мазнини, а ако е подсладено - да е по възможност с мед. Най-добре е да заложите на обикновеното кисело мляко, което предлага два пъти повече протеини и наполовина по-малко въглехидрати от сладките млека и йогурти.
Маргарин
Битката между маслото и неговия изкуствен конкурент – маргарина, продължава в световен мащаб. Разбира се, че маргаринът съдържа по-малко калории, но той има повече трансмазнини, които повишават "лошия" холестерол и намаляват "добрия". Най-добре е да изключите този продукт напълно от менюто си, ако искате да ограничите риска от сърдечно заболяване. По-добре залагайте на масло с по-ниска масленост.
Фъстъчено масло
Много производители добавят захари във фъстъченото масло, което се води с намалено съдържание на мазнини. Тоест, то има същите общи калории, но в оригинала те са от мазнините, а в обезмаслената версия - от въглехидрати. По-добре се придържайте към пълномаслената версия, но го консумирайте в малки количества.
Салатен дресинг без мазнини
Тези сосове, за да имат някакъв вкус, често са с високо съдържание на натрий. По-добре си правете собствени безсолни дресинги за салата като комбинирате балсамов оцет, лимонов сок, черен пипер, куркума и семена горчица.
Пуешки бургери
Много хора мислят, че пуешкият бургер (кюфте) е за предпочитане пред този от говеждо месо, но се заблуждават. В пуешкия има 600 калории и 30 грама мазнини, и то без гарнитурата. Следващият път, когато се чудите кой сандвич да си изберете, не се притеснявайте за вида на месото, а вместо това ограничете порцията или я споделете с приятел.
Суши
Рулцата суши могат да ви подлъжат, защото са завити плътно и изглеждат малки, но някои от тях са си калорийни бомби, които ще взривят талията ви, ако прекалявате с тях. Едно рулце суши може да съдържа 500 калории, ако съдържа пържени съставки, крема сирене и пикантна майонеза.

Публикувана на
12 Февруари 2014 година