Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Илиана Йотова поръчала оплюване на Кристалина

Българският евродепутат от ПЕС Илиана Йотова е използвала услугите на фирмата "Лийдуейс Медия Солушънс" за благоприятно позициониране в интернет, реклама на своята политическа дейност и черен пиар срещу еврокомисаря Кристалина Георгиева. За целта са използвани платени анонимни коментари във Facebook и в 28 новинарски сайта.

Това става ясно от документи изтекли в платформата за анонимно споделяне Balkanleaks.eu, разкрива "Биволь" в свое разследване. Подателят на документите доказва сътрудничеството на Йотова с "Лийдуейс" чрез видео.
Във видеото се вижда кореспонденция с Анета Аврамова, която е пиар специалист и официален представител на "Лийдуейс". В съобщение от 13 януари т.г. Аврамова пише, че е удоволствие за нея да бъде част от екипа на Йотова.
Освен платената форумна любов към Йотова, кампанията има и не толкова славното измерение на кампания за поръчкова критика и черен пиар срещу българския еврокомисар Кристалина Георгиева. "Еврокомисарката нищо не направи, дано този върховен комисар от ООН ни помогне. Но най-вече освен техническа и финансова помощ ни е нужна солидарност от другите европейски държави-членки на ЕС. Трябва и те да поемат от бежанския поток...." Този коментар под статия в "24 часа” от трола toti е от 22.11.2013, два месеца преди Йотова да бъде обвинена от европейски социалисти, че атакува работата на българския еврокомисар. Черният пиар срещу Георгиева е размножен и в други онлайн медии:
"Еврокомисар Кр.Георгиева не свърши нищо за решаване на проблема със сирийските бежанци у нас. Дано Върховният комисар на ООН се справи по-добре. Трябваше наши евродепутати да организират кръгла маса по проблема, и дескусията да се излъчи в Интернет, за да разберат хората какво се случва!" (actualno.com запазен е оргигиналният правопис б.ред.)
От получените документи не става ясно как е платена кампанията на "Лийдуейс", нито кой плаща за участието в екипа на Йотова на пиарката Анета Аврамова от същата агенция. Тя не фигурира в списъка с официалните сътрудници на евродепутата.
Трябва да се отбележи, че всеки евродепутат разполага с над 3500 евро месечно за т.нар. комуникационни и офисни разходи, които може да харчи почти безотчетно. Тези пари не са включени в разходите за сътрудници в екипа на европейския народен представител, които достигат 18000 евро месечно и се изплащат официално като заплати от Европейския парламент./Пикбг

Публикувана на
13 Февруари 2014 година