Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

На напъдения от Бачково похотливец Борис ще му дават 22 манастира

Мощен скандал се завихря в църковните и богословски среди заради решението на Великотърновския митрополит Григорий заточеният за сексскандал епископ Борис да възстановява манастири. Идеята на владиката била бившият игумен на Бачковския манастир да изготви занапред специална програма икономическо и духовно възраждане на духовни средища във Великотърновска епархия.
Свещеници, миряни и преподаватели от богословските факултети в София, Велико Търново и Шумен обмислят да разговарят с Григорий и да настояват той да отмени скандалното си решение. Мотивите им - имало реална опасност, ако Борис поеме управлението на няколко манастира, те да се превърнат в публични домове, пише "168 часа". А доказателството на богословите пред владиката Григорий ще бъде излъченият в социалните мрежи порноклип.
"Ясно се вижда как дядо Борис иска нестандартна любов от три негови подчинени служителки в Бачковския манастир. Те се дърпат и казват: Дядо, спри, децата ни ще ни убият ако видят отвратителните кадри", разказа известен преподавател по богословие, който е гледал и четирите части на бруталните секссцени в Бачковската обител. Бях шокиран и потресен, казва теологът. Той е категоричен, че нуждата от сериозна църковна администрация в православните манастири била толкова голяма, че Синодът без никакви разисквания по скандалния видеозапис от сескоргията одобрил отраз идеята на Григорий Борис да отговаря не само за един, а за няколко манастира. Както поискал търновският владика. Нещо повече, рокадата от Рила щяла да бъде трамплин към по-висок пост бившият бачковски игумен да стане викарен епископ на митрополит Григорий.
Според богослова Борис имал безспорни качества на администратор, които архиереите правилно оценили. Но бедата била, че синодалите си затворили очите за сексуалните извращения и слабост към жените, проявени от архиерея. "Такова недоглеждане от страна на висшия клир е недопустимо от църковна и от морална гледна точка", разсъждава преподавателят. Той е категоричен, че така се поощрявал разгулният сексуален живот на монасите в Търновско, които са се обрекли в служба на Бога. А ако, не дай си Боже, Борис им станел бъде духовен старец и наставник, можело направо да ги повлече към деветия кръг на ада, доста краен в присъдата е богословът.
Със свое решение от 13.06.2014 г. висшият клир на БПЦ вече даде благословение по предложението на Григорий Агатоникийският епископ да бъде преместен от 1 юли от Рилската света обител в манастир в Търновска епархия, посочен от търновския владика. С друго свое решение Синодът вече изпрати на послушание и покаяние в Рила бившия Бачковски игумен. Причината - разпространените в интернет "бурни секскадри" преди изборите за митрополит във Варна. А Борис беше най-сериозният претендент за митрополитската корона. Той е бил боксьор преди да се замонаши. А преди да се отдаде страстно на спорта, както и на жените, е бил шофьор на ЗИЛ.
"Благоденствието и раят продължава за скандалния Борис. Истински късметлия е. След като дядо Григорий се кани да му повери не само един, а доста манастири в епархията - девически и мъжки, общо 22 . Така че пей сърце, разказа свещеник, близък до патриарх Неофит. Той обясни, че задачата на похотливия Борис щяла да бъде "освен да дава духовни наставления за праведен живот на монаси и миряни да разработи и подробен проект за икономическо съживяване на манастирите . В т.ч. и намиране на дарители и спонсори.
Според информатор от кухнята, Григорий се бил провъзгласил сам за игумен на всички манастири. Досега нито един негов събрат епархийски митрополит нямал такива неограничени права на управление на Божиите селения./Блиц

Публикувана на
03 Юли 2014 година