Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Стотици се поклониха пред Св. Марина и мощите на Св. Мина

Стотици миряни се поклониха пред иконата на Св. Марина и мощите на Св. Мина в митрополитска църква „Смета Марина” на днешния храмов празник. Честването паметта на света великомъченица Марина започна в 9 часа с празнична архиерейска света литургия от пловдивския митрополит Николай и сливенския владика Йоаникий.

В богослужението се включиха и митрополитът на град Драма Яков, епископ Сионий от Троянския манастир, игуменът на Бачковската обител Симон, пловдивския епископ Арсений, както и свещеници от Румънската православна църква.
„Да няма бедствия: земетресения, наводнения, пожари и бури, нашествия, междуособици и размирици“ – за това се помоли дядо Николай в словото си. На имениците той пожела здраве и благоденствие и достойно да носят святото име на великомъченица Марина.
Представителите на Румънската епархия подариха на храма икона на Свети Георги с пожеланието „да се окачи като печат на любовта, която носим в себе си“.
Светите мощи на Св. Мина са поставени в центъра на храма. След празничното богослужение всички миряни се поклониха пред тях получаха осветен памук за благословение. Храмът ще бъде отворен, докато има желаещи за поклонение. Св. Мина е бърз застъпник и помощник за всеки, който се обърне с молитва и искрена вяра. Той особено помага при телесни болести и недъзи, слепота, за благополучно задомяване, ако ни е откраднато./Дарик

Публикувана на
17 Юли 2014 година