Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Супер Луна ще грейне в неделя, сбъдва желания

Серията от "суперлуни" това лято продължава, а най-голямата ще грее в неделя вечер, съобщава National Geografic. Оформящото се пълнолуние ще е най-голямото и най-яркото за годината, обещават астрономите.

Луната ще изглежда с 16% по-голяма и с 30% по-ярка поради съвпадението на пълнолунието с най-близкото разположение на спътника до Земята - на 356 896 км. Вместо популярното название "суперлуна", астрономите предпочитат да наричат явлението "перигейно пълнолуние". Перигей е именно най-близкото преминаване на спътника до планетата в движението си по яйцевидната орбита. Както знаем от училище, Луната се завърта около Земята и около себе си за приблизително 28 дни, а фазите на Луната зависят от сянката, която нашата планета хвърля върху тъмната й повърхност. Размерът на орбитата й обаче леко варира от месец на месец.
През 2014 г. има 3 суперлуни - първата беше на 12 юли, втората е на 10 август, а последната ще бъде на 9 септември. Все пак толкова точно съвпадение на перигея с фазата на пълнолунието ще се случи отново едва през 2034 г., прогнозират астрономите.
Ефектът ще е най-силен при изгряването на Луната на небосвода в неделната вечер, затова не пропускайте да вдигнете поглед и да помечтаете, желанията се сбъдват, предлагат астрономите/Блиц

Публикувана на
09 Август 2014 година