Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Менда Стоянова с извънредна пресконференция в Пловдив

Професионалното начало в Сметната палата трябва да бъде възстановено и това ще стане с новия закон за одитната институция. Това заяви на извънредна пресконференция в Пловдив, председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова
Тя коментира забележките на председателя на палатата Лидия Руменова, според която новият закон ще създаде сериозни рискове пред изпълнението на одитната програма за тази година, съобщи БТА.

Според Руменова, моделът, който се предлага - ръководството на Сметната палата да се състои само от председател и заместници, е неработещ. Това не е вярно - в цяла Европа одитните институции се управляват от малки колегии с трима до петима членове, или от генерален одитор, посочи Менда Стоянова. Моделът, който ние предлагаме, гарантира персонална отговорност и ефективност, той получи одобрението на Европейската комисия и Европейския парламент, добави та.
Категорична е, че няма опасност от неизпълнение на одитните доклади през 2015 г., за какъвто риск предупреждава Лидия Руменова.
Менда Стоянова коментира като несъстоятелни и опасенията на Лидия Руменова, че предвиденото законово положение да не се заверяват счетоводните отчети на 161 общини с бюджет до 10 милиона лева ще доведе до занижаване на отчетността. При някои от тези общини 90% от бюджета отива за заплати, заверяването на отчетите им е губене на време и трудов ресурс в поставяне на индулгенции и подписи, подчерта депутатката. Т
Тя отхвърли и твърденията на Лидия Руменова, че с новия закон се заличава изцяло независимостта на Сметната палата, тъй като е премахнат принципът на мандатност и бюджетът й вече ще се управлява от министъра на финансите. "Председателят и заместниците му имат мандат от 7 години, а бюджетът на палатата е част от държавния бюджет, както е и на Народното събрание", каза председателят на Бюджетната комисия.
Стоянова разкритикува и премахването на изпитателния срок при назначаване на нови одитори, тъй като това, според нея, е направено от сегашното ръководство с цел бързи партийни назначения.
Новият закон за Сметната палата следващата седмица ще бъде гледан на второ четене.

Публикувана на
11 Януари 2015 година