Новина от категория България
Архив на публикациите

Посланичката на САЩ у нас с кодово име „Чешитката”

„Не е за вярване колко безстрашна е посланичката Марси Рийс. Затова пилотите от „Еър Форс“ й дадоха прякор, дадоха й позивната „Чешитката“ (Scrappy).” Това разкри държавният секретар на САЩ Джон Кери часове преди да отпътува от България, на среща със служителите на американското посолство в София, на която присъстваха и техните семейства. Стенограма от срещата бе публикувана на сайта на Държавния департамент на САЩ.
Думите му са посрещнати с бурен смях. А Кери продължава: „Както и да е, казаха ми, че ако на някого му трябва водач за преходи из планината Витоша, тя е човекът".
Виждайки многото струпали се деца на дипломати, държавният секретар пита: „Има ли някой на 11 години? Толкова голям бях, когато тръгнах в чужбина с родителите си, които бяха станали дипломати“
Джон Кери вика при себе си трима български служители, които имат 30 г. стаж в посолството – Николай Тагаров, Блага Клинчева и Костадин Костов. „Това са общо 90 години работа. А никой не изглежда като 90-годишен, а?“, шегува се Кери и благодари на служителите.
Той приканва децата да му зададат въпроси. Момченце на име Раян излиза на сцената, но си глътва граматиката. „Забрави ли, а? Забрави ли? Ето какво става: яко някой тръгне да ти задава въпрос, попитай го първи ти, и човек ще забрави какво иска да те пита".
Момиченце на име Луси обаче набира смелост и го пита: „Какво всъщност работиш?“, при което посолството избухва в ръкопляскания. Кери се окопитва: „С какво се занимавам ли? Окей. Майка ти и баща ти тук ли са?“ (Бурен смях в залата.) След което държавният секретар обяснява, че като сенатор е писал закони. „Как се нарича тази власт?“, пита Кери. Тъй като залата мълчи, той сам отговаря: „Законодателна". След това пояснява, че има още съдебна и изпълнителна власт, като последната според него е най-важната.
„Добре, приятели. Ако продължа, ще стане по-лошо от „Срещни се с пресата“ (легендарно седмично предаване с интервюта на Ен Би Си – б.р.). Благодаря! Беше ми много приятно с вас“, казва гостът и срещата приключва. /Труд

Публикувана на
17 Януари 2015 година