Новина от категория България
Архив на публикациите

88-годишен се хвърля за кръста в морето

За първи път в 102-годишната история на Синеморец като българско село ще празнуват Богоявление на 19 януари. Ритуалът за хвърлянето и ваденето на кръста ще е по стар стил и ще се проведе на плажа в залива Бутамята от 11 часа в понеделник.

За целта е създаден инициативен комитет, чийто председател е Янко Янков, най-старият рибар в селото, навършил през октомври 2014-а 88 години. Той самият се готви да се хвърли в ледените води за ваденето на кръста.
Доайенът на рибарите е о.р. полковник от ВВС, летец навигатор. Той сам поддържа 30-годишната си лодка „Ирина”, пуска и вади мрежи и признава за риба само паламуда. И през миналата есен, когато този деликатес подмина българското крайбрежие, той беше един от малцината, които не спряха да го търсят по цели нощи.
Специално за събитието Чичо Янко, както е известен рибарят, е започнал подготовката и тренировките си преди месец. Дори е спрял цигарите, нещо, което не помни откога не му се е случвало.
„Е, ще изкарам още два дена, важно е да не се изложим и да направим ритуала - сподели инициаторът на честването. - Няма да ползвам неопрен, само ще си сложа една специална шапка, защото водата ще е много студена. За нас това е голямо събитие. Синеморец е български от 1913 година, но тук никога не е имало свещеник, нито е чествано Богоявление. Организацията се оказа трудна, трябва да има медицински контрол, линейка и дори водолаз. За целта писахме до кмета на община Царево, надяваме се да помогне. Записаха се няколко души, най-младият е на 15 години, аз съм най-възрастният – карам 89. Исках да се чуе повече за нашия дебют, но не получихме медийна подкрепа. Чакаме да се запишат още хора и да дойдат повече да гледат.”./Монитор

Публикувана на
17 Януари 2015 година