Новина от категория България
Архив на публикациите

Васил Левски в новия филм на Максим Генчев от днес

Васил Левски като Мойсей говори с Бога и получава знаци от него - това е виждането на Максим Генчев, режисисьор на новия филм за Апостола. След две години снимачен процес филмът ще бъде показан пред публика довечера от 19 часа в зала №1 на НДК.
Продукцията е разделена на две части, всяка от по 105 минути. В ролята на Апостола на свободата е Веселин Плачков. Участват и Симеон Филипов, Максим Генчев, Ники Сотиров, Ивайло Аспарухов, Стоян Цветков, Горан Гънчев, Петьо Цеков, Якуб Бахар, Тезджан Ферад, Деляна Добрева, Мехмед Билял, Николай Янев, Николай Тодоров, Цветомир Ангелов-Цуки, Цветомир Нешев.
Оператор е Христо Генков, художник - Николай Нинов. Музиката е на "Исихия". Продуцент е д-р Златина Филипова, изпълнителен продуцент - Деси Ковачева.
Образът на Васил Левски оживява в нова интерпретация, различна от досегашната портретна представа - жив и емоционален, едновременно човек и светец. Филмът води зрителите през живота на Апостола от детските години до извисяването му на бесилото - българската Голгота. Погледът на Максим Генчев е на наш съвременник, но в изразните му средства се редуват магически историзъм и почти документална стилистика, отбелязват от продукцията.
Основните сюжетни линии в "Дякон Левски" са пет. Акцентите са върху отношението на Левски към религията, борбата за свобода, към майката, любимата и към самия себе си.
Филмът е заснет на 40 места в България - Видин и "Бабини Видини кули", Велико Търново, Копривщица, село Мокреш и в много манастири, с художествен екип от 250 души. В най-мащабната сцена участват 500 статисти./Блиц

Публикувана на
16 Февруари 2015 година