Новина от категория България
Архив на публикациите

Подслушвали самолета на Б. Б.

Пилоти от Авиоотряд 28 подозират, че са подслушвани полетите на властта. Така според тях са изтекли записите от разговорите между екипажа и кулата на РВД в сряда вечерта, пише "Преса". Тогава правителственият фалкон с Бойко Борисов на борда кръжа час и половина над София.
Специалисти разясниха, че всеки с любителска техника би могъл да случа полетните разговори, тъй като честотите, ползвани за авиация, не са тайна. В интернет дори има специални форуми, които разкриват как точно става това. Според закона за електронните съобщения тази практика е незаконна. Тя застрашава националната сигурност, смятат бивши пилоти, но уточняват, че няма как сигналът да бъде заглушаван, защото няма връзка между самолетите и диспечерите. По информация на изданието Авиоотряд 28 вече е ремонтирал правителствения фалкон.
След като три дни машината бе подложена на обстойни огледи и тестове от родни и швейцарски специалисти, частите, които показаха дефект, бяха сменени. Става дума за сигнализацията за управление на левия колесник, за който имаше съмнения, че не се е прибрал. Пилотите обясниха, че в кабинета светели едновременно две лампички - едната показвала, че колесникът е прибран, другата - че не е. Компрометираните части са дадени за изследвания. Те ще бъдат поставени в агрегат за тестове при различни условия, за да се провери дали ще дадат отново подобен дефект както в сряда вечер./Пикбг

Публикувана на
16 Февруари 2015 година