Новина от категория България
Архив на публикациите

Проф. Вучков изригна: Това е преврат!

„Това е преврат!”, изригна проф. Вучков по повод обявяването на Симеон Сакскобурготски от бг владиците за цар. Съобщение на сайта на Св. Синод разбуни духовете на миряните. То гласи: „Св. Синод разгледа предложение на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и след проведеното гласуване единодушно РЕШИ:
Дава благословение при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската православна църква да се споменава името на Негово Величество Симеон ІІ, цар на българите, както следва:
По време на Светата Литургия:
- на Великата ектения: „О благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне”;
- на Сугубата ектения: „Еще молимся о благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне”;
- на Великия вход: „Благочестиваго и христолюбиваго царя болгарскаго Симеона”;
след което следва поменаването на народа и т.н., както и да се включи в последованието на Многолетието след „О Святейшем отце нашем”, преди поменаването на народа”.
„Това е преврат и пълно безумие! Ние сме република, а не монархия!, яростно отсече проф. Юлиан Вучков. Споменаването на „благоверния цар на българите Симеон” се очаква да прозвучи за първи път по време на тържествената света литургия, която ще бъде отслужена от патриарх Неофит и владиците в Плиска по случай 1150 г. от покръстването на България на 2 май в Голямата базилика в Плиска. Там се очаква патриарх Неофит да връчи орден „Св. Иван Рилски“ на Симеон Скаскобургготски и .орден „Св. Цар Борис-Михаил“ на премиера Бойко Борисов.

Публикувана на
30 Април 2015 година